Çölyak hastalığı; gluten isimli protein tüketildiğinde bağırsaklardaki emilim ve sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] yapılarının bozulmasına sebep olan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunur. buğday, çavdar, yulaf unlarından yapılan ekmekler, pasta, börek, hamur işleri, pilavlar, çorbalar, salatalar tüketildiğinde ince bağırsağın iç yapısı bozulur dolayısıyla hayati önem taşıyan besin öğeleri emilemez vücütta kullanılamaz.
Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemi kayıtlarına göre ülkemizde 2022 yılı sonu itibarıyla 154.027 kişiye çölyak hastalığı tanısı konulmuştur. Beslenme hakkı ile sağlık hakkının temel insan haklarından olduğu düşünüldüğünde gluten intoleransı geliştiren bu kişilerin beslenmelerinde glutensiz diyet uygulanabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.
Bu kapsamda üniversitemiz de bulunan ÇÖLYAK TANISI almış kişi sayısını belirlemek, beslenme ihtiyaçlarını giderilmesinde destek olmak ve diyetisyenlik hizmeti vermek için personellerimiz ve öğrencilerimizin bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz.
İletişim numaraları:
Diyetisyen Hatice Kübra ÖZCAN
Cep: 05418591184
Dahili: 35677
- NEVÜ Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Şenliği: Konserler
- NEVÜ Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Şenliği Başlıyor
- "Sayıların Evrensel Tarihi ve Uygulamaları" Başlıklı Seminer
- Mate-Matine: "Sonsuzluğun Matematiksel Güzelliği" Film Gösterimi
- 2024 Spor Şenliği Müsabaka Fikstürleri
- "SIĞINAMAYANLAR" adlı tiyatro etkinliği
- "Japon Kültür Günü" etkinliği
- NEVÜ'LÜ Öğrenciler Nevşehir Valisi Sayın Ali Fidan ile buluşuyor.
- NEVÜ Bilim-Kültür-Sanat ve Spor Şenliği
- Üniversite Tanıtım ve Tercih Fuarı
- "Kaç Baba Kaç" Adlı Tiyatro Oyunu
- "Sığınamayanlar" Adlı Tiyatro Oyunu
- “Solana AllStars ile Blokchain ve Web3” Adlı Seminer
- "Genç Türkiye Formu" Programı
- "Orta Çağda Aşk ve Kadın" Konulu Konferans