Çölyak hastalığı; gluten isimli protein tüketildiğinde bağırsaklardaki emilim ve sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] yapılarının bozulmasına sebep olan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunur. buğday, çavdar, yulaf unlarından yapılan ekmekler, pasta, börek, hamur işleri, pilavlar, çorbalar, salatalar tüketildiğinde ince bağırsağın iç yapısı bozulur dolayısıyla hayati önem taşıyan besin öğeleri emilemez vücütta kullanılamaz.
Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemi kayıtlarına göre ülkemizde 2022 yılı sonu itibarıyla 154.027 kişiye çölyak hastalığı tanısı konulmuştur. Beslenme hakkı ile sağlık hakkının temel insan haklarından olduğu düşünüldüğünde gluten intoleransı geliştiren bu kişilerin beslenmelerinde glutensiz diyet uygulanabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.
Bu kapsamda üniversitemiz de bulunan ÇÖLYAK TANISI almış kişi sayısını belirlemek, beslenme ihtiyaçlarını giderilmesinde destek olmak ve diyetisyenlik hizmeti vermek için personellerimiz ve öğrencilerimizin bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz.
İletişim numaraları:
Diyetisyen Hatice Kübra ÖZCAN
Cep: 05418591184
Dahili: 35677
- Ferdi Veteran Masa Tenisi Türkiye Şampiyonası
- "Nevşehir: Tarih ve Hafıza" Temalı Söyleşi
- 15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik Günü Masa Tenisi Müsabakası
- "Yapay Zeka ve Tasarım Sergide Bir Arada" Adlı Workshop Etkinliği
- NEVÜ Türk Dünyası Gençlik Kulübü Katkılarıyla "Marasantiya Konseri"
- Kampüs Pazarı Etkinliği
- “Elektrik 4.0: Enerjinin Geleceği” Temalı Konferans
- “28 Mayıs 1918 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 107. Yıl Dönümü” Temalı Konferans
- FIFA 25 Turnuvası Başlıyor!
- 14. Üniversitemiz Spor Şenlikleri Ödül Töreni